Fotboll
TV: Höjdpunkter från Uniteds premiär
Eskilstuna United förlorade kvällens seriepremiär mot IK Uppsala på bortaplan med 4-1. Se höjdpunkterna på Eskilstunasporten.se tack vare ett samarbete med Tidningen Expressen.
Uniteds kommande match är den 21/4 klockan 14.00 hemma på Tunavallen mot Sunnanå.
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Då bidrar du till att den lokala idrotten syns. Bidra till Eskilstunasporten via Swish: 123 010 72 92. Är du företagare och vill synas med oss? Maila oss via kontakt@eskilstunasporten.se.
Fotboll
Resumé – Blandade premiärresultat

Under skärtorsdagen spelade några av stadens lag sina seriepremiär.
Först ut var TNIS som gästade Hälleforsnäs IF på Edströmsvallen. Matchen spelades på vad ryktena säger var ett ganska taffligt gräs, vilket är förståeligt i mitten på April. För Torshällas del blev det en sur förlust med 1-0. Matchens enda mål gjordes av David Wenell i den 34:e minuten. Torshälla tar nya tag på lördag mot Barva.
BK Sport sparkade igång sin säsong tillbaka i Division 4 med ett hemmamöte mot Högsjö BK. En jämn första halvlek såg ut att svänga i bortalagets favör efter 42 minuter då domare Domenic Roham blåste straff för Högsjö. Fram klev William Lönn för att ge Högsjö ledningen, men han fick se sin straff räddad av Tobias Andersson i BK-målet. Efter 90 minuter stod det allt jämnt 0-0, och båda lagen fick nöja sig med en poäng.
Eskilstuna City inledde sin säsong i Division 5 på bästa möjliga sätt när man bortaslog Nykvarns SK med 1-2. 16-åriga Leo Karlsson gav City ledningen efter 23 minuter då han omarkerad på den bortre stolpen kunde raka in passningen från San Sartip Salman. City utökade sin ledning till 0-2 efter 72 minuter då en hörna från Rami Oraha hittade huvudet på Nabil Al-Kharraz som kraftfullt nickade in 0-2 målet. Det var mittbackens första mål för City sedan flytten från Jäders IF. Med tio minuter kvar satte Nykvarn spänning i matchen med ett reduceringsmål från straffpunkten. City orkade dock hålla undan och bärgade säsongens första vinst.
Idag, lördag kom Hällbybrunn igång kl 12:00 med sin premiär mot Södertälje FF U på Orrliden IP. Hällby fick precis den starten man ville ha när Anders Larsson först prickade in 1-0 efter en halvtimmes spel. Wincent Sternebom utökade sedan till 2-0 innan pausvilan. Man kunde dock inte behålla sin ledning, utan gästerna kunde både reducera, och sedan kvittera till 2-2 vilket även blev slutresultatet.
IFK Eskilstuna har börjat säsongen starkt och vann idag med 4-1 mot Sturehov på Tunavallen. En längre artikel om den matchen går att läsa här.
Under morgondagen kan vi se både AFC Eskilstuna och Syrianska Eskilstuna i spel, samt igångsättningen av årets Division 4 Södermanland med matchen Enhörna – Stallarholmen.
Foto: Mats Svensson
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Då bidrar du till att den lokala idrotten syns. Bidra till Eskilstunasporten via Swish: 123 010 72 92. Är du företagare och vill synas med oss? Maila oss via kontakt@eskilstunasporten.se.
Fotboll
IFK Eskilstuna vann stort mot IK Sturehov – Kämpe med ett drömmål

Eskilstunalaget följde upp storvinsten mot Adas United genom att vinna mot IK Sturehov med 4-1 i den andra omgången av division 3 mellersta Svealand. Matchen spelades på Tunavallen inför 222 åskådare.
Matchen började riktigt bra för blåtopparna då Simon Lundevall gav laget ledningen redan efter fyra minuter. Mahad Dahir Hussein utökade sedan till två noll i den sextonde minuten.
IK Sturehov kunde sedan kvittera i den tjugosjunde matchminuten och pressade sedan på för en kvittering. Halvleken slutade dock 2-1 till IFK Eskilstuna.
I den andra halvleken fortsatte gästerna från Örebro att pressa på men IFK Eskilstuna hade några riktigt vassa chanser att dra ifrån ytterligare. Bland annat ett par fina chanser för nyförvärvet Gustav Kämpe. Den första chansen fick gästernas målvakt att sträcka ut sig i en riktigt fin räddning.
Saamme Gustav Kämpe gjorde sedan ett riktigt drömmål när han tunnlade sin försvarare till vänster om straffområdet och pangade upp bollen i det högra krysset. Ett riktigt praktmål.
På övertid kom dessutom Johan Gerges loss i straffområdet och satte 4-1 i sin debut för IFK. Assisten kom från helt nyinbytte Joseph Cicek.
Det är den andra raka vinsten för IFK Eskilstuna som seglar upp som en favorit att vinna divisionen och ta sig tillbaka till Tunavallen som hemmaplan. Laget har nu 10-2 i målskillnad på två matcher.
IFK Eskilstuna ställde upp med följande startelva: Cewin Eriksson, Rasmus Rönnholm, Eldin Begovic (ut 71), Ludvig Rådberg (ut 90+7), Simon Lundevall (ut 86), Johannes Andersson (ut 72), Gustav Kämpe, Mahad Dahir Hussein (ut 90+7), Fabian Yalda, Jakob Jensen och Axel Malm.
Bå bänken satt: Albin Malm (86), Johan Gerges (72), Jacob Duvgard (90+7), Rasmus Lundin, Linus Gustafsson, Amel Mazalovic (71), Joseph Cicek (90+7).
IFK Eskilstunas nästa match är om en vecka borta mot Adolfsbergs IK. Avspark 19.00.
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Då bidrar du till att den lokala idrotten syns. Bidra till Eskilstunasporten via Swish: 123 010 72 92. Är du företagare och vill synas med oss? Maila oss via kontakt@eskilstunasporten.se.
Krönika
Krönika: Eskilstuna behöver spela i samma lag – för våra fotbollstalangers skull

Eskilstuna är en stad med stolta fotbollstraditioner. Vi har sett IFK Eskilstuna spela allsvenskt på 1950-talet, vi har följt AFC Eskilstuna i Superettan och Allsvenskan, och vi har sett Eskilstuna United etablera sig i Damallsvenskan. Det råder ingen tvekan om att intresset och passionen för fotboll finns – men frågan är om vi tar tillvara på vår potential fullt ut.
Texten är en krönika och skribentens egna åsikter. Peter Harich är medgrundare till Eskilstunasporten.se men även klubbchef i AFC Eskilstuna.
För trots en befolkning på över 100 000 invånare och ett 20-tal aktiva fotbollsföreningar, är det ovanligt att vi får se Eskilstunatalanger slå igenom på högsta nivå. Flera spelare lämnar staden redan i tidiga tonåren för att söka bättre utvecklingsmiljöer i större klubbar som AIK, Djurgården eller Hammarby. Det är inte konstigt – men det är ett tydligt tecken på att vi kan göra mer här hemma.
En rapport från Svenska Fotbollförbundet visar att samverkan mellan klubbar i mellanstora städer ofta leder till bättre spelarutveckling, minskad spelaromsättning och fler ledare med rätt utbildning. Tyvärr har Eskilstuna hittills haft svårt att skapa ett fungerande samarbete mellan sina föreningar. Istället uppstår en konkurrenssituation där klubbar kämpar om samma spelare, ofta i för unga åldrar. Talanger kan känna press att byta klubb för att “komma vidare”, trots att de kanske skulle må bäst av kontinuitet och trygghet i sin utveckling.
Tränare och ledare jobbar i stuprör – ofta ideellt – utan att kunna ta del av varandras erfarenheter eller resurser. Tänk om vi kunde vända på det. Tänk om Eskilstuna kunde bli en modellstad för hur samarbete faktiskt stärker varje enskild klubb – och spelare.
Titta bara på Västerås, som genom samverkan mellan stadens klubbar och fotbollsgymnasiet har lyckats få fram flera elitspelare, bland annat till VSK Fotboll och landslagsnivå. Eller på städer som Kalmar och Örebro där akademi- och föreningssamarbete gör det lättare att både behålla och utveckla unga spelare lokalt.
Två av Eskilstunas lokala talanger som har fått en smakstart på årets Ettan Norra. Lee Hanson och Leo Lif. Foto Erik Kruse
Det finns redan initiativ i Eskilstuna att bygga vidare på. Lokala skolor har försökt skapa strukturer, men vi är inte där än. Det krävs mer. Fler gemensamma utbildningar för ledare, öppna träningsmiljöer där unga kan prova på utan prestige, och tydliga utvecklingsvägar från bredd till spets. För det handlar inte bara om att vinna matcher. Det handlar om att ge våra barn och ungdomar chansen att drömma – och verktygen att lyckas.
Eskilstuna behöver ett gemensamt mål: att bli en stad där varje talang får chansen att nå sin fulla potential. Och det når vi inte genom att spela var för sig – utan genom att spela tillsammans.
Så vad kan vi göra? Här är några konkreta steg Eskilstunas fotbollsföreningar kan ta – tillsammans:
1. Gemensam spelarutbildningsplan – Tänk om alla föreningar i Eskilstuna använde samma långsiktiga utvecklingsmodell – en röd tråd från fotbollslekis till juniorlag. Genom att samordna träningsfilosofier, övningar och mål för varje åldersgrupp kan spelarna utvecklas i en trygg och tydlig miljö, oavsett vilken klubb de tillhör. Sådana planer finns redan i andra städer – Göteborgsmodellen är ett exempel där klubbarna samarbetar genom ett gemensamt “utvecklingsträd”.
2. Utbyte av tränare och resurser – Alla klubbar vet hur svårt det är att få tag i utbildade tränare. Genom att samarbeta kan man dela på resurser: en målvaktstränare från en klubb kan hålla pass i flera föreningar; fystester, spelarutbildningar och tränarutbildningar kan arrangeras gemensamt. Det minskar kostnader, höjer kvaliteten och stärker kompetensen i hela staden.
3. “Öppna dörrar”-system för spelare – I stället för att hålla hårt i sina spelare kan klubbarna enas om ett “öppet dörrar”-system, där unga får möjlighet att provträna i andra föreningar i perioder – utan att behöva byta klubb. Det gör det lättare att hitta rätt nivå och utvecklingsmiljö utan att sätta klubbar mot varandra. Sådana system har testats med framgång i bland annat Borås och Sundsvall.
4. Samarbete med skolor och akademier – Föreningarna bör tillsammans verka för att stärka samarbetet med Eskilstuna fotbollsgymnasium och skolor med idrottsprofil. Genom att gemensamt forma träningsinnehåll, erbjuda praktikplatser eller ta emot tränarstudenter kan man skapa en stark länk mellan skola och föreningsliv.
5. Skapa en lokal fotbollsallians – Varför inte starta Eskilstuna Fotbollsallians? En paraplyorganisation där representanter från alla klubbar träffas regelbundet för att diskutera spelarutveckling, evenemang, utbildning och etik. En gemensam kraftsamling som kan söka stöd från kommunen och förbundet, och driva fotbollen framåt – tillsammans.
Det här handlar inte om att sudda ut klubbidentiteter – tvärtom. Genom att samarbeta kan varje förening bli starkare i sin roll. Breddklubbarna kan vara trygga i att deras spelare får chansen att gå vidare vid rätt tillfälle, utan att känna sig “värvade”. Elitklubbarna får spelare som är bättre förberedda, både tekniskt och mentalt. Och viktigast av allt: spelarna hamnar i centrum. För när Eskilstuna spelar som ett lag, då kan vi på riktigt bli en stad som fostrar nästa generation av landslagsstjärnor. Men vi måste våga ta första passningen.
Foto: Erik Kruse
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Då bidrar du till att den lokala idrotten syns. Bidra till Eskilstunasporten via Swish: 123 010 72 92. Är du företagare och vill synas med oss? Maila oss via kontakt@eskilstunasporten.se.
- Eskilstuna Guif4 månader sedan
Zoran Roganovic efter segern: ”Det är något helt otroligt”
- AFC Eskilstuna3 månader sedan
Tidigare AFC-tränaren klar för seriekonkurrent
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Avslöjar: Här är klubben Jakobsen är på väg till
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Truppkollen: Smedernas bygge för 2025
- Fotboll4 månader sedan
Eskilstuna City rustar inför Division 5
- AFC Eskilstuna4 månader sedan
Serieindelningen är klar för Ettan, Tvåan och Trean
- AFC Eskilstuna2 månader sedan
Livechatt: IF Karlstad – AFC Eskilstuna
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Kim Nilsson: ”Jag kände tidigt att jag ville vara kvar”