Krönika
Krönika: Eskilstuna behöver spela i samma lag – för våra fotbollstalangers skull

Eskilstuna är en stad med stolta fotbollstraditioner. Vi har sett IFK Eskilstuna spela allsvenskt på 1950-talet, vi har följt AFC Eskilstuna i Superettan och Allsvenskan, och vi har sett Eskilstuna United etablera sig i Damallsvenskan. Det råder ingen tvekan om att intresset och passionen för fotboll finns – men frågan är om vi tar tillvara på vår potential fullt ut.
Texten är en krönika och skribentens egna åsikter. Peter Harich är medgrundare till Eskilstunasporten.se men även klubbchef i AFC Eskilstuna.
För trots en befolkning på över 100 000 invånare och ett 20-tal aktiva fotbollsföreningar, är det ovanligt att vi får se Eskilstunatalanger slå igenom på högsta nivå. Flera spelare lämnar staden redan i tidiga tonåren för att söka bättre utvecklingsmiljöer i större klubbar som AIK, Djurgården eller Hammarby. Det är inte konstigt – men det är ett tydligt tecken på att vi kan göra mer här hemma.
En rapport från Svenska Fotbollförbundet visar att samverkan mellan klubbar i mellanstora städer ofta leder till bättre spelarutveckling, minskad spelaromsättning och fler ledare med rätt utbildning. Tyvärr har Eskilstuna hittills haft svårt att skapa ett fungerande samarbete mellan sina föreningar. Istället uppstår en konkurrenssituation där klubbar kämpar om samma spelare, ofta i för unga åldrar. Talanger kan känna press att byta klubb för att “komma vidare”, trots att de kanske skulle må bäst av kontinuitet och trygghet i sin utveckling.
Tränare och ledare jobbar i stuprör – ofta ideellt – utan att kunna ta del av varandras erfarenheter eller resurser. Tänk om vi kunde vända på det. Tänk om Eskilstuna kunde bli en modellstad för hur samarbete faktiskt stärker varje enskild klubb – och spelare.
Titta bara på Västerås, som genom samverkan mellan stadens klubbar och fotbollsgymnasiet har lyckats få fram flera elitspelare, bland annat till VSK Fotboll och landslagsnivå. Eller på städer som Kalmar och Örebro där akademi- och föreningssamarbete gör det lättare att både behålla och utveckla unga spelare lokalt.
Två av Eskilstunas lokala talanger som har fått en smakstart på årets Ettan Norra. Lee Hanson och Leo Lif. Foto Erik Kruse
Det finns redan initiativ i Eskilstuna att bygga vidare på. Lokala skolor har försökt skapa strukturer, men vi är inte där än. Det krävs mer. Fler gemensamma utbildningar för ledare, öppna träningsmiljöer där unga kan prova på utan prestige, och tydliga utvecklingsvägar från bredd till spets. För det handlar inte bara om att vinna matcher. Det handlar om att ge våra barn och ungdomar chansen att drömma – och verktygen att lyckas.
Eskilstuna behöver ett gemensamt mål: att bli en stad där varje talang får chansen att nå sin fulla potential. Och det når vi inte genom att spela var för sig – utan genom att spela tillsammans.
Så vad kan vi göra? Här är några konkreta steg Eskilstunas fotbollsföreningar kan ta – tillsammans:
1. Gemensam spelarutbildningsplan – Tänk om alla föreningar i Eskilstuna använde samma långsiktiga utvecklingsmodell – en röd tråd från fotbollslekis till juniorlag. Genom att samordna träningsfilosofier, övningar och mål för varje åldersgrupp kan spelarna utvecklas i en trygg och tydlig miljö, oavsett vilken klubb de tillhör. Sådana planer finns redan i andra städer – Göteborgsmodellen är ett exempel där klubbarna samarbetar genom ett gemensamt “utvecklingsträd”.
2. Utbyte av tränare och resurser – Alla klubbar vet hur svårt det är att få tag i utbildade tränare. Genom att samarbeta kan man dela på resurser: en målvaktstränare från en klubb kan hålla pass i flera föreningar; fystester, spelarutbildningar och tränarutbildningar kan arrangeras gemensamt. Det minskar kostnader, höjer kvaliteten och stärker kompetensen i hela staden.
3. “Öppna dörrar”-system för spelare – I stället för att hålla hårt i sina spelare kan klubbarna enas om ett “öppet dörrar”-system, där unga får möjlighet att provträna i andra föreningar i perioder – utan att behöva byta klubb. Det gör det lättare att hitta rätt nivå och utvecklingsmiljö utan att sätta klubbar mot varandra. Sådana system har testats med framgång i bland annat Borås och Sundsvall.
4. Samarbete med skolor och akademier – Föreningarna bör tillsammans verka för att stärka samarbetet med Eskilstuna fotbollsgymnasium och skolor med idrottsprofil. Genom att gemensamt forma träningsinnehåll, erbjuda praktikplatser eller ta emot tränarstudenter kan man skapa en stark länk mellan skola och föreningsliv.
5. Skapa en lokal fotbollsallians – Varför inte starta Eskilstuna Fotbollsallians? En paraplyorganisation där representanter från alla klubbar träffas regelbundet för att diskutera spelarutveckling, evenemang, utbildning och etik. En gemensam kraftsamling som kan söka stöd från kommunen och förbundet, och driva fotbollen framåt – tillsammans.
Det här handlar inte om att sudda ut klubbidentiteter – tvärtom. Genom att samarbeta kan varje förening bli starkare i sin roll. Breddklubbarna kan vara trygga i att deras spelare får chansen att gå vidare vid rätt tillfälle, utan att känna sig “värvade”. Elitklubbarna får spelare som är bättre förberedda, både tekniskt och mentalt. Och viktigast av allt: spelarna hamnar i centrum. För när Eskilstuna spelar som ett lag, då kan vi på riktigt bli en stad som fostrar nästa generation av landslagsstjärnor. Men vi måste våga ta första passningen.
Foto: Erik Kruse
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Då bidrar du till att den lokala idrotten syns. Bidra till Eskilstunasporten via Swish: 123 010 72 92. Är du företagare och vill synas med oss? Maila oss via kontakt@eskilstunasporten.se.
Eskilstuna Guif
Wahlberg: Väntat – men Roganovic ska lämna rakryggad

Under gårdagen blev det klart att Eskilstuna Guif och Zoran Roganovic avslutar samarbetet. En längre tid gemensamt har tagit slut, när parterna kom överens om att gå skilda vägar på onsdagen.
Texten är en krönika och skribentens egna åsikter. Johannes Wahlberg kommenterar bland annat handboll till vardags och delger sina tankar om att Guif och Zoran Roganovic avslutar sitt samarbete.
Alla kärlekshistorier har ett slut. Eller vad man nu brukar säga.
Det Zoran Roganovic uträttade i Eskilstuna Guif under ett antal säsonger är imponerande. Flera yngre spelare lyckades lyfta under hans ledarskap. Eric Johansson (numera i Kiel), Erik Persson (Göppingen) och sönerna Nikola samt Marko Roganovic. Bara för att ta några exempel.
Förmågan från Zorans att utveckla guldkornen är oerhört stark. Att de tar steg och blir sedermera bärande spelare i Eskilstuna Guif. Det är något även föreningen ska ha kredd för. Klubben har en stark och bred ungdomsverksamhet. Många har lyckas ta steget upp till Handbollsligan om vi ser genom åren.
Sedan är det en säsong nu, om vi ser till resultat, så är den naturligtvis inte är godkänd. Skador på ledande spelare blir för kännbart för Guif i det läget man är i. Och det syns inte minst i tabellen.
Men ser vi över tid så har Zoran Roganovic gjort ett otroligt stort jobb för Guif, vilket även klubben belyser i gårdagens pressmeddelande.
Nu väntar det ett arbete för klubbens sportråd att rekrytera en ny tränare. Det kommer bli intressant och se vem det blir.
Kommer det att vara någon lokal förmåga? Det finns namn i föreningen så väl utanför, som kanske kan vara något. Eller kommer det bli något utifrån?
Det kommer sannerligen bli intressant att se. För Guifs del handlar det om att bygga ett självförtroende, hitta energi i gruppen och hitta ett vinnande spel – när det (förmodligen) väntar ett kval för att hålla sig kvar i Handbollsligan om några månader.
En spännande (om än kanske lite ångestfylld) tid väntar Eskilstunalaget framgent.
Guif återstartar Handbollsligan den 5 februari. Mot vilka? Jo, Malmö (klubben Roganovic uppges träna 2025/26). Bara det är ju en extra krydda..
Foto: Erik Kruse
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Bidra via Swish: 123 010 72 92. En del av innehållet i framtiden kommer vara under betalvägg. Vill du hjälpa oss mer? Läs mer under sidan ”stötta oss”.
Krönika
Krönika: Ett framgångsrikt 2025, tack!

Vi skriver den 28 december 2024 i våra kalendrar, ett nytt sportår för våra elitlag i staden börjar närma sig sitt slut. 2025 hoppas jag att vi kan få ett framgångsrikt år för staden – det känns som att Eskilstunaborna behöver det.
Texten är en krönika och skribentens egna åsikter. Johannes Wahlberg är sportkommentator till vardags, men även medgrundare och skribent här på Eskilstunasporten.se.
Eskilstuna United har haft en rörig säsong i Elitettan. Smederna studsade tillbaka till ett slutspel. Eskilstuna Guif har det tufft i Handbollsligan just nu, AFC Eskilstuna klarade sig kvar i Ettan med ett nödrop och IFK Eskilstuna degraderades från Division 2.
Det positiva, vi kan ta fram bland annat i lagidrotten, är då Syrianska Eskilstuna som har tagit sig upp till Division 2 den kommande säsongen.
Eskilstuna är en stad med ett fint underlag för att ha en spets när det gäller elitidrotten. Men det genuina grundintresset verkar saknas ibland, det är en fråga som supportrar, partners och inte minst klubbar bör ställa sig varför det just är så.
På något sätt kanske finna styrkan i det lilla, samarbeta över gränserna? Att supportergrupperingar/föreningar jobbar gemensamt över gränserna för att stötta varandra? Idrotten är något av det finaste vi har och samverkan är något som kan vara väldigt starkt när det väl lyckas.
2025 hoppas jag på ett år, där klubbarna inte minst kan synas mer i staden där det blir tydligt när det är matchdagar. Hitta styrkan i att samarbeta med varandra och försöka få upp intresset kring elitklubbarna i staden. Det är väl en nyårsönskning, man väl kan få ha, eller?
Något vi kan lyfta. Det är pingisen har slagit igenom i år efter Truls Möregårdh och övriga svenskar succé i OS i Paris. Eskilstuna BTK är just nu tvåa i tabellen bakom toksatsande Kosta SK i Superettan.
Det finns en otrolig bredd här i staden och jag är helt övertygad över att det är möjligt att ha en spets också. Vi har lag i många idrotter och många lag, tillsammans kan man nå mycket gemensamt.
Vi fortsätter att ta in sportåret 2024 här på Eskilstunasporten, sedan ser vi fram emot ett intressant 2025 med förhoppningsvis många roliga nyheter kring idrotten här i vår stad!
Foto: Erik Kruse
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Bidra via Swish: 123 010 72 92. En del av innehållet i framtiden kommer vara under betalvägg. Vill du hjälpa oss mer? Läs mer under sidan ”stötta oss”.
Eskilstuna Smederna
Wahlberg: Vågat men helt rätt av Smederna

Maksym Drabik har varit en man som varit i händelserna centrum under 2024. Med sviktande prestationer, inte minst i Polen för sitt Czestochowa och tyngre resultat i Smederna. Jag ska villigt erkänna att jag blev lite förvånad, när Smederna presenterade förlängningen med Drabik.
Texten är en krönika och skribentens egna åsikter. Johannes Wahlberg kommenterar bland annat speedway till vardags och delger sina tankar om Smedernas förlängning med Maksym Drabik.
26-åringen som är född i Czestochowa, har hamnat i händelsernas centrum. Inte minst under det här året som var. Han har nu gjort ett antal förändringar till den kommande säsongen, med klubbyte i Polen och även förändringar i sitt team, vilket han sade i pressmeddelandet från Smederna under gårdagen.
Drabik noterades för sex matcher under säsongen i Smederna, med några bra prestationer och ett par blandade. Ska noteras att säsongen inte var så ”illa” som många tänker, när man faktiskt ser hans snitt – åtminstone i den svenska ligan.
Jag hajade till när jag fick höra att Smederna hade förlängt med Drabik, det ska jag villigt erkänna. Dock så är det ett vågat beslut av Smederna. Men det är helt rätt, att ge Drabik chansen ett år till. För det kan bli en spännande joker i Eskilstunalagets lagbygge i Bauhaus-ligan 2025.
Under de åren jag kommenterat den svenska ligan själv och det jag sett av Drabik i andra ligor, så finns det en enorm kapacitet. Och det är den som Smederna hoppas få ut.
Nu återstår det en plats i Eskilstunalagets bygge över 1,000 i snitt. Blir det Jepsen Jensen som tar den? Eller vigs den för den någon annan? Ja, det återstår att se.
28 februari ska trupperna vara klara – sedan så släpps kopplingen för en ny speedwaysäsong maj 2025 med fart, spänning och dramatik.
Foto: Erik Kruse
Vill du stötta Eskilstunasportens arbete? Bidra via Swish: 123 010 72 92. En del av innehållet i framtiden kommer vara under betalvägg. Vill du hjälpa oss mer? Läs mer under sidan ”stötta oss”.
- Eskilstuna Guif4 månader sedan
Zoran Roganovic efter segern: ”Det är något helt otroligt”
- AFC Eskilstuna3 månader sedan
Tidigare AFC-tränaren klar för seriekonkurrent
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Avslöjar: Här är klubben Jakobsen är på väg till
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Truppkollen: Smedernas bygge för 2025
- Fotboll4 månader sedan
Eskilstuna City rustar inför Division 5
- AFC Eskilstuna4 månader sedan
Serieindelningen är klar för Ettan, Tvåan och Trean
- Eskilstuna Smederna4 månader sedan
Kim Nilsson: ”Jag kände tidigt att jag ville vara kvar”
- AFC Eskilstuna2 månader sedan
Livechatt: IF Karlstad – AFC Eskilstuna
Jan-Erik Berg
17 april 2025 at 13:11
Många kloka tankar där. Nu blir det intressant att se vilken respons det ger.🤔